Taliansko – krajina srdečných a temperamentných ľudí, krásnych miest, chutného jedla, umenia a hudby. Na týždeň sme sa do tejto úžasnej krajiny preniesli spolu s našimi seniormi. Zorganizovali sme na túto tému sériu interaktívnych prednášok, posedení a aktivít, pri ktorých sme sa dozvedeli veľa nového, ale aj prevetrali naše vedomosti.
Začiatkom týždňa sme sa venovali hudbe – veď práve Taliansko je kolískou operného umenia. Kto by nepoznal skladateľov ako Verdi, Vivaldi, Paganini či svetoznámych tenorov Pavarottiho či Bocelliho? Do tohto úžasného sveta hudby sme sa preniesli počúvaním hudobných ukážok a hádaním hudobných interpretov a skladateľov. Takisto sme si vo video ukážkach a hrou na klavíri pripomenuli skladby veľkého majstra filmovej hudby 20. storočia Ennia Morriconeho.
Pokračovali sme prezentáciou o najmenšom štáte sveta a sídle pápežov – Vatikáne. Ocitli sme sa na chvíľu v Chráme Sv. Petra, vo Vatikánskych múzeí a obdivovali sme diela známych renesančných architektov, sochárov a maliarov. Klienti, ktorí Vatikán v minulosti navštívili, nám porozprávali o svojich dojmoch a spomienkach. Pamätali si audienciu u svätého otca, aj deň, kedy sa pápež František počas Veľkej noci v období covidu prechádzal po úplne prázdnom námestí. Vedeli, čo znamená biely aj tmavý dym.
Počas biblioterapie sme počúvali rozhlasovú hru podľa známeho románu Srdce talianskeho prozaika Edmonda De Amicis, ktorú zdramatizoval Ján Uličiansky, v hlavných úlohách s národným umelcom Ladislavom Chudíkom, Jánom Gallovičom a Pavlom Nátherom. Oboznámili sme sa so spisovateľovým životopisom a diskutovali sme na tému školstvo v 19. storočí.
Záver týždňa patril už tradične podrobnému kvízu, ktorý prevetral naše vedomosti z oblasti geografie Talianska, kultúry, gastronómie a mnohých ďalších oblastí. Dozvedeli sme sa pri ňom však aj nové zaujímavé informácie.
Okrem sluchových a vizuálnych podnetov sme nezabudli ani na naše chuťové poháriky – naši kuchári nám pripravili tradičné jedlá talianskej kuchyne. Pizza a cestoviny sú klasika, no spoznali a ochutnali sme aj menej známe jedlá ako Polpette, Osso Buco s polentou či Milánsku kotletu.